Tidningsarkivet

Publiken förtjänar bättre

Publiken förtjänar bättre

Jag var på innebandy i söndags, Granlo mot Handen i norra Allsvenskan. Granlos segertåg fortsatte programenligt och platsen i Superligan nästa år blev än mer klar. Nästa år kommer Sporthallen i Sundsvall med all sannolikhet att vara smått unik i idrotts-Sverige då det kommer att spelas såväl basket som innebandy i högsta serien där.
Jag var där med båda mina söner, som var där för första gången. Jag berättade för dem när vi gick in att här hade pappa gympa när han gick i gymnasiet. Det är ganska längesen nu.
Och hallen var gammal redan då.
Nästa år kan Sundsvall Dragons och Granlo BK fira ordentligt, då kan de fira att de spelar i sina högsta serier i en hall som fyller 50 jämnt. 2013 kliver alltså Sporthallen i Sundsvall in på livets döhalva för att tala människospråk och frågan är om det inte är bra som det är då. Sporthallen har tjänat sitt syfte och måste ersättas av något nytt, mer modernt. Som är värdigt att kallas hemmaarena för lag som spelar elitbasket respektive elitinnebandy.
Min ene son behövde gå på toaletten under innebandymatchen och gick iväg – bara för att en stund senare komma tillbaka.
Han hittade inte.
Toaletten ligger ju inte bara en trappa ner, utan två trappor ner. I källaren.
Det är träbänkar, en halvmil till toaletten, dåligt med parkering och en inredning som för tankarna till Bulgarien på 1970-talet.
Den karakteristiska gröna färgen och de lika karakteristiska träbänkarna må kanske kunna uppfattas som charmiga på något sätt. Men det är de inte, de är föråldrade och anstår inte en seriös stad som vill leverera elitidrott. Det kanske på samma sätt kan uppfattas som charmigt att hallen ofta beskrivs i ordalag som ”gamla slitna Sporthallen” etcetera. Det är det inte heller. Jag läser samtidigt att Helsingborg, för att ta ett exempel, för fulla muggar håller på att bygga en ny evenemangsarena i staden.
Det är hög tid att Helsingborgs exempel blir verklighet även här. Idrottsföreningarna och publiken är definitivt värda mer än så här. Om Sundsvall vill mena allvar med sin självutnämning ”Norrlands Huvudstad” så måste man också gå i takt med idrotten. Som det är just nu är det idrotten som levererar. Inte Norrlands Huvudstad.
Det är hög tid att inte bara snacka utan även att gå till handling. 

Kenneth Fahlberg
Kenneth Fahlberg
2012-02-03 10:04