Tidningsarkivet

Ny julbelysning i Härnösand

Foto: Lars Forsberg
LYSANDE. Nybrogatan, Stora torget och Storgatan är några av de centrala platser som får julbelysning på söndag. Skillnaden jämfört med föregående år är att glödlamporna byts mot energisnål LED-belysning.
Ny julbelysning i Härnösand

De gamla ljusslingorna byts ut.
Nu är det nya tider och ny julbelysning som gäller i Härnösand.
– Vi spar både pengar och miljö, säger Uno Jonsson, Näringslivschef i Härnösand.

På söndag eftermiddag lyser centrala Härnösand upp. Precis som tidigare år blir det julbelysning över stora delar av stan lagom till första advent. Men nytt för i år är att de gamla glödlamporna byts ut mot LED-belysning. De nya slingorna kommer att dra en femtedel så mycket energi som de tidigare och underlättar dessutom förberedelserna markant.
– Det är 30 år gamla glödlampor som är uttjänta och utslitna, de nya blir miljövänligare och det går mycket fortare att sätta upp dem. Tidigare brukade 3 000 lampor få bytas ut. Även om de nya inte kommer att räcka i 30 år håller de länge. I Sundsvall har de haft samma i sex-sju år nu, säger Uno Jonsson.

Nya slingor
Totalt handlar det om 31 nya ljusslingor som ska hängas på fasader och fästas mellan byggnader, men det blir även belysning på nya ställen jämfört med tidigare vintrar.
– Vi vill knyta ihop stan med Ankaret och det nya handelsområdet så det kommer att bli belysning under Nybron, där är det flera olika företag som har varit med och finansierat, säger han.

Lysande snöbollar
Dessutom kommer snöbollar med ljuspunkter att placeras ut i den första rondellen in till stan. Kommande år väntar ytterligare rondeller belysas.
Arbetet med uppsättningen har pågått en tid, men är ännu inte helt klart. Det ska det ha blivit till helgen.
– Vid 15.00 på söndag när det är Skyltsöndag ska allt vara klart, säger Uno Jonsson.

Jonas Månsson
Jonas Månsson
2011-11-25 09:41